Dansstijlen

Lindy Hop

Lindy Hop is een dans die zich in de jaren dertig ontwikkelde in de balzalen van Harlem, New York City. Hoewel de oorsprong grotendeels ligt in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van Harlem, New York, tijdens het 'swing-tijdperk' van de jaren 1930 en '40, verspreidde Lindy Hop zich over Amerika, met regionale varianten die in verschillende steden en gemeenschappen worden gedanst. Net zoals swingmuziek werd ontwikkeld door invloed en inspiratie van andere vormen van muziek, zo werd de Lindy Hop geabsorbeerd en uitgebreid met de invloed van andere dansstijlen. Tegenwoordig wordt Lindy Hop over de hele wereld gedanst: van de geboorteplaats in New York tot Seoul, Korea; van Stockholm, Zweden, naar Maputo, Mozambique; uit Sydney, Australië, hier in België.

Hellzapoppin' (1941) - Whitey's Lindy Hoppers w/ Dancers' Names - Harlem Congaroos
Savoy Cup 2018 - Strictly Invitational with The Hot Swing Sextet

Solo Jazz

Solo-jazzdansen evolueerden ook samen met swingmuziek tijdens het "swing-tijdperk". Zwaar beïnvloed door Charleston en tapdans, putte authentieke solo jazzdans ook inspiratie uit andere dansstijlen uit de jaren 1930, zoals Mambo - een dans die zich ontwikkelde in de Cubaans-Amerikaanse gemeenschappen van de Bronx.

The Charleston 1960 - Al Minns & Leon James
ILHC 2017 Invitational Solo Jazz & Charleston Finals

Balboa

Balboa is ontstaan ​​in de jaren 1920 en is aanzienlijk geëvolueerd met de opkomst van swingmuziek in de jaren '30 en '40. Dansers in Zuid-Californië zouden op het Balboa-schiereiland samenkomen en de dansen brengen die populair waren in LA of Catalina. Oorspronkelijk verwijst de term ‘Balboa’ naar een dans die wordt gekenmerkt door zijn nauwe omhelzing, maar in de loop van de tijd is de invloed van andere swingdansen waarin bochten en open-positiebewegingen zijn samengevoegd met Balboa, ontstaan ​​wat we vandaag Balboa of Bal-Swing noemen.

Venice Beach Swing Dancers "LA Swing" / Bal-Swing / Shag - 1938
ILHC 2013 - Strictly Balboa - Finals - Todd Yannacone & Mia Goldsmith

Collegiate Shag

Collegiate Shag is een partner dans vaak gedaan op uptempo swing en pre-swing jazzmuziek (180+ beats per minuut). Er wordt aangenomen dat het is ontstaan ​​in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen in Noord- en Zuid-Carolina, voordat het zich later in de jaren 1930 verspreidde over de Verenigde Staten. Collegiate Shag is niet te verwarren met andere ‘Shag’ dansen zoals St Louis en Carolina Shag.

Very Rare Collegiate Shag 1937
HRH 2018 - Collegiate Shag Invitational Jack Carey

Solu Blues

Solo Blues past zich in de traditionele Blues dansen, en wordt op een brede gamma van Blues muziek gedanst. Verscheidene interpretaties in bewegingen en rytmes in freestijl zijn daarbij aangemoedigd. Solo Blues is gewoon dansen op Blues muziek en moet niet noodzakelijk traag, sensueel of eender welke emotionele connotatie dragen. De dans integreert een breed scala van gevoelens op verschillende tempos en muziekstijlen, toegankelijk voor allen, waarbij sociale en culturele verscheidenhijd te pas komen. Solo Blues vertaalt de muziek met afwisselende subtile of versterkte bewegingen.

Blues Dance 1950's
ULHS 2012 - Solo Blues Finals

Belly Swing

Een nieuwe klas wordt angekondigd: Belly Swing. U heeft zeker van de buikdans uit de gouden periode gehoord, toen de filmindustrie in Egypte een bloeiende markt was en het is niet alleen een referencie aan dans. Wij bieden een meer moderne variant van de “Golden Era Belly Swing”, Belly Swing in kort. Er zijn talloze stijlen en techniken die onder deze benaming vallen (oude en meer recente). Wij zullen ze gaan exploreren met een variatie van subtiele, geinterioriseerde bewegingen en andere, atletieker, waarbij een link met Swing, Lindy Hop, Blues en Charleston wordt gemaakt. Wij hebben als doel om in de les in groep dezelfde choreographie te kunnen dansen terwijl elk beat en muzieknoot wordt geintegreerd in een breed scala van gevoelens en emoties. De muziek bied verschillende beats aan en de dansers zullen zich in de verscheidene muziekinvloeden erkennen.

Sahji - Popular 1940's Black Exotic, Belly, Shake Dancer
ILHC 2011 - Cabaret - Sharon Davis (Burlesque Fan Dance)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief